Ekonomi

TMO, Ülke Genelindeki İşyerlerinden ve Lisanslı Depolardan Tahıl Alımı Yapacak

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, ülke genelinde yaklaşık 310 işyeri ve protokol imzalanmış lisanslı depolarda tahıl alımının yapılacağını bildirdi.

TMO Genel Müdürlüğü’nden 2023 dönemi hububat alım fiyatları ve politikalarına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Türkiye’de hububat hasadının geçen ay başladığı hatırlatılan açıklamada, bugün itibarıyla ülke genelinde rekoltenin yüzde 5 civarında olduğu kaydedildi.

TÜİK verilerine göre, bu yıl buğday üretiminin geçen yıla göre yüzde 3,8 artışla 20,5 milyon ton, arpa üretiminin ise geçen yıla göre yüzde 1,2 artışla 8,6 milyon ton olması bekleniyor. Alım fiyatlarını açıkladığı hatırlatıldı.

Açıklamada, imalatçıların işyerlerinin önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla ofis tarafından uygulamaya konulan randevu sisteminin devam edeceği ifade edilerek, şu bilgiler verildi:

“TMO, Türkiye genelinde yaklaşık 310 işyerinde ve protokol imzalanmış lisanslı depolarda (yaklaşık 230 noktada) satın alma faaliyeti yürütecektir. TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk firmaları www.tmo internet adresinde yayınlanmaktadır. gov.tr ​​ve üreticilerimiz çalışmalarını bu depolara Elektronik İşler olarak teslim ederler.TMO’ya senet (ELUS) olarak satabilecekler.Ürün bedel ödemeleri 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına havale edilecektir. ürünün TMO’ya teslim edildiği tarihten itibaren 1 gün.”

TMO işyerlerinden pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacağına dikkat çekilen açıklamada, “Lisanslı depolara eser teslimi halinde; yüzde 2 stopaj, yüzde 2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 lira nakliye ton başına 750 liraya kadar ek, araç başına 25 lira analiz bazında, Depo kiralama bedeli bazına ek olarak Ziraat Bankası’ndan iş bedelinin yüzde 75’ine varan sıfır faizle 9 ay vadeli kredi kullanma imkanı var. ve Tarım Kredi Kooperatifleri ifadesi kullanılmıştır.

Geçici kabul merkezlerinde yüzde 1 oranında Hizmet Bedeli kesintisi yapılacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, tahıl üretimini teşvik amacıyla, bu yıl Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı buğday ve arpa üreticilerine ton başına buğday için 1000 lira, arpa için 500 liradan satış yapıldı. tüm bölümlere kayıtlı üretim ölçüsü kadar. Ek hububat primi takviyesi verileceği belirtilirken, sisteme kayıtlı üretim ölçüsü kadar ÇKS’ye kayıtlı üreticilerden buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale alımlarının baz alınarak yapılacağı belirtildi. işlerin

TMO işyerlerine satışı yapılan eserin borsa kayıt bedelinin TMO tarafından karşılanacağına işaret edilen açıklamada, şöyle devam edildi:

“Boşaltma bedeli alınmayacak. Kesintisiz alım merkezlerinde Hizmet Bedeli yüzde 1 kesilecek. TMO, altyapısı uygun olan ticaret borsalarından hububat alımı yapacak. Borsa yoluyla alım yapan işyerlerinde üreticiler gelip gelebilecek. hem borsalar üzerinden hem de doğrudan işyerlerine randevu alarak işyerlerine gelerek çalışmalarını TMO’ya iletebilirler.Borsa üzerinden lisanslı depoya ürün teslimi yapmak isteyen üreticilerimiz ürünlerini teslim edip satış yapabilecekler Randevuya gerek kalmadan ELÜS üzerinden TMO’ya gönderiyor.”

2023 TMO alım fiyatları aşağıdaki gibidir:

TİP

ALIM FİYATI (TL/TON)

VERİ BUĞDAYLARI

MAKARNA BUĞDAY (Grup 2)

9.000

DÜŞÜK KALİTELİ MAKARNA BUĞDAY

8.250

EKMEK BUĞDAYLARI

EKMEKLİK BUĞDAY (Grup 2)

8.250

DÜŞÜK NİTELİKLİ EKMEKLİK BUĞDAY

7.500

ARPA (Grup 2) 7.000

Çavdar-Yulaf-TRİTİKALE (2.Grup)

6.000

Açıklamada, ekmeklik ve durum buğdayı ile arpa fiyatlarına (1.Grup) kalitesine göre ton başına 100 lira ek fiyat verileceği, bu durumda 1. salkım ekmek fiyatına da zam yapılacağı belirtildi. buğday ton başına 8 bin 350 lira, makarnalık buğday fiyatı ton başına 9 bin 100 lira olacak ve arpa fiyatı artacaktı. Ton başına 7 bin 100 lira olacağı belirtildi.

Öte yandan açıklamada, TMO’ya eser teslim edecek üreticilerin ÇKS bilgilerini güncellemeleri, randevularını sıkı bir şekilde almaları, randevu gününde işlerini getirmeleri ve iş ile birlikte alım noktalarına gelmeleri gerektiği kaydedildi. alışveriş noktalarında sıkıntı yaşamamaları için anlaşmalı bankalardan alınacak kart veya banka hesap numaraları.

Açıklamada, lisanslı depolara eser teslim edeceklerin bankadan ELÜS işlemi siparişi veren yatırım hesabı açmaları ve en yakın Türk Eserler Borsası’na başvurarak üye olmaları gerektiği belirtildi.

habersincik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu