Mehmet Şimşek’in uzun süredir göreve gelmesi bekleniyordu. Görevi devralan Şimşek’in neler yapabileceğine dair beklentiler yeniden şekilleniyor. Uzun süredir ekonomi politikalarında normalleşme çerçevesinde değerlendirilen ‘ortodoks’ eğilime dönüş sinyallerinin dolar/TL’deki yükselişi engellemediği görüldü.
Nureddin Nebati, 2 Aralık 2021 tarihi itibarıyla üstlendiği Hazine ve Maliye Bakanı görevini 4 Haziran 2023 tarihinde Mehmet Şimşek’e devretti.
Şimşek’in piyasalara gelmesi, söylemlerde olduğu gibi “akılcılık” beklentisini doğurdu.
Piyasalarda çok da eski bir tarih olmayan 2020-2021 yıllarında gerçekleşen bakanlık ve TCMB Başkanlığı’ndan Lütfi Elvan ve Naci Ağbal’ın çıkışları da anıldı.
Piyasalar açılışta yükseliş beklerken, “Ee yeni bakan gelsin her şey çok güzel olacak” zihniyetindeki yükseliş bazılarını şaşırttı. Dolar/TL haftaya 21 seviyesinden başladı. Ancak risk primi de 500 puanın altına düştü.
Societe Generale, dolar/TL’de kısa pozisyon (satış/düşen) açılmasını tavsiye ederken, TCMB’nin 22 Haziran toplantısında politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15’e çıkarması bekleniyor. yaz aylarında faiz oranlarını artırmaya devam etmek. 20.88’den düşüş eğilimi beklendiğini açıkladı.
Al Jazeera muhabiri Şeref Oğuz ve Prof.
Bloomberg, Şimşek’in göreve geleceği söylentileri ve atanma aşamaları sırasında piyasalardaki iyileşmeye dikkat çekerken, dünyanın bunu nasıl gördüğüne değindi.
Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Mehmet Şimşek’e 10 maddelik teklif sundu.
Dr. Mahfi Eğilmez, “Akıllı, Akılsız” başlıklı değerlendirmesinde, “Akılcılıktan akıldışılığa geçiş çok kolaydır” dedi.
Piyasalarda Mehmet Şimşek ile ilgili umutlar oluşurken, tecrübeye dayalı çekinceler de var. Diğer akım ise hem yerel hem de küresel konjonktür toparlanmayı geciktirecek unsurlar içeriyor. Yıldırım’ın yükü ağır olduğu için de okundu. Yetkisi çerçevesinde inanç ve şeffaflığa dayalı bir ekonomi yönetimi izlemesi beklenirken, bu da dar ve sabit gelirliler için yine olumlu işaretler taşımamaktadır.