Haber

Kartal Belediye Başkanı Uğur Mumcu Mahallesi sakinleri ile bir araya geldi

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Uğur Mumcu Mahallesi sakinleri ile bir araya geldi. Mahallenin plan değişikliği ile ilgili site yöneticileriyle toplantı yapan Yüksel, konu hakkında bilgi verdi.

Görüşme, Kartal Belediyesi Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Bilgilendirme toplantısına Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in yanı sıra Kartal Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Bayram Ali Baştan, İmar ve Şehircilik Müdür Yardımcısı Derya Hanedar, Kentsel Dönüşüm Müdürü İlknin Güneş Eraslan Baybora, Plan ve Proje Müdürü Nurettin Canpolat katıldı. Toplantıda Uğur Mumcu Mahallesi Gecekondu Önlem Alanı Plan Değişikliği hakkında bilgi verildi.

“UĞUR MUMCU MAHALLESİNDE SİTELER TARAFINDAN TOPLANTI YAPILACAK”

Yüksel, toplantıya site yöneticilerinin davet edildiğini ancak daha sonra sitelerle tek tek toplantı yapacaklarını vurguladı. Yüksel, bir önceki dönem Kartal Belediyesi Meclis Üyeliği ve Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunması nedeniyle Uğur Mumcu Mahallesi’nin planlama sorunlarının çok iyi farkında olduğunu belirtti.

2019 yılında göreve geldikten sonra bu soruna yönelik adım atmaya karar verdiklerini kaydeden Lider Yüksel, Kartal’ın merkezde 1. Aşama-2. Gecekondu ve Tedbir Bölgesi Plan Değişikliği ile ilgili ilk girişimi başlattıklarını söyledi.

“DEPREMİN SİYASİ OLMAZ”

Planın Ekim 2022’de TBMM’de onaylandığını ve ardından 14 Mart’ta askıya alma, itirazlar, kurumsal görüşler gibi süreçlerin somutlaştığını kaydeden Yüksel, ‘depremin siyaseti olmaz’ inancıyla hareket ettiğini söyledi. , plan sorunu tüm meclisin çabalarıyla çözüldü.

Bu süreçte tüm tarafları ikna ederek yürümeyi hedeflediklerini kaydeden Lider Yüksel, Kartal’da kendi kendine çöken Yeşilyurt Apartmanı’nın ardından 2019 Silivri, 2020 Elazığ, 2020 İzmir ve son olarak 2023 Maraş depremlerinin yaşandığını ve depremin gündemlerinden hiç çıkmadığını söyledi.

“ZORLUKLAR KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜNDEKİ ENGELLERDİR”

Lider Yüksel yaptığı konuşmada plan değişikliği hakkında bilgi vererek Uğur Mumcu’da plan değişikliğini gerektiren ve kentsel dönüşümün önünü tıkayan 3 önemli zorluğun olduğunu hatırlattı. Sabit daire, sabit kat ve zemin katların işyeri olarak kullanılmasına rağmen ruhsat sorunu yaşadıklarını belirtti. Önder Yüksel, mülk sahiplerinin sosyo-ekonomik durumu ve kentsel dönüşüm maliyetlerinin artması nedeniyle sorunun analizinin zorlaştığına dikkat çekti. Her site ile ilgili başka zorluklar ve özel durumlar olduğunu belirten Yüksel, ilerleyen süreçte bilgilendirme toplantılarını site düzeyine indireceklerini ifade etti.

Toplantının ilerleyen saatlerinde bir konuşma yapan Kartal Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Bayram Ali Baştan teknik bilgiler verdi. Mahalle nüfusunun yaklaşık 42 bin olduğunu ve binaların yüzde 52’sinin 10 kat ve 30 daireden oluştuğunu kaydeden Baştan, mahallenin yeşil alan açısından şanslı mahallelerden biri olduğunu söyledi.

2006 yılında çıkarılan Gecekondu Önlem Bölgesi Uygulama Yönetmeliği ile 100 metrekarelik sabit katlı apartman daireleri yapılabilmekte; 2008 sonrası Gecekondu Tedbir Bölgesi Uygulama Yönetmeliği ile daire sayısının sabit kat sayısı ile 150 metrekareye çıkarıldığını kaydeden Başkan Yardımcısı Baştan, yeni plan değişikliği ile kat sayısının 150 metrekareye çıkarıldığını söyledi. 15 katlı, toplam daire sayısı yüzde 50 artırılabilecek ve zemin katlar ticari olarak kullanılabilecek.

başlangıçtan beri; Mahalledeki birçok mevcut bina gibi 2006 öncesi bir binada 99 metrekarede oturan bir kişinin 2008 yönetmeliğine göre aynı kat sayısıyla 150 metrekare olabileceğini ancak hakkının olduğunu söyledi. mal sahiplerinin pahasına yeni bir bina inşa etmek. Özetle, plan değişikliği ile kat yüksekliğinin 15 kata çıkarılmasıyla, 100 metrekare konut sahibi olarak ortaya çıkan yüzde 50 ekstra daire ile vatandaşın dönüşüm maliyetini karşılamasının daha kolay olacağını vurguladı. yaşadıkları konutların değişmediğini vurguladı. Ortak alanlar, asansörler, balkonlar ve merdivenlerin hesaba dahil edilmediğini sözlerine ekledi.

“GELDİ, MANTIĞINDAN GİTMEMELİ”

Dönüşümle ilgili kendi aile binasından örnek veren Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, binada 21 daire olduğunu ancak yıkılıp yeniden yapılması halinde 100 metrekareden 16 daire yapılabileceğini belirterek, buranın yeniden yapılması gerektiğini sözlerine ekledi. “böyle çıkar” mantığıyla hareket edilir ve beyin sarsıntısı gerçeği unutulmamalıdır.

Toplantının bundan sonraki bölümü soru cevap olarak devam etti. Katılımcılar plan değişikliği ile ilgili merak ettikleri noktaları sordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu