Enerji şirketleri depremin yaralarını sarmak için seferber oldu
Türkiye’de iktidar alanında faaliyet gösteren şirketler, Kahramanmaraş merkezli “yüzyılın felaketi”nden etkilenen vatandaşların yaralarını sarmak için seferber oldu.
Enerji şirketleri, depremden etkilenen bölgedeki depremzedelere bir an önce yardım elinin uzatılmasına katkı sağlamak amacıyla kapsamlı yardım kararlarını açıklamaya devam ediyor.
Firmalar, bölgeye yaptıkları arama kurtarma, gıda, barınma, tekstil, elektrik, akaryakıt, iş makinesi gibi yardımların yanı sıra nakdi takviyelerle de depremzedelerin yaralarını sarmak için seferber oluyor. .
Oluşabilecek ihtiyaçlar için firmaların yaptığı yardımlara her geçen gün bir yenisi eklenmektedir.
Bu kapsamda Petrol Ofisi Kümelenmesi, arama kurtarma ve enkaz kaldırma faaliyetlerinin kesintisiz devamı için 100 milyon TL’lik akaryakıt üssü sağladığını açıkladı. Söz konusu bölgede 10 ildeki akaryakıt istasyonlarında otomasyon sistemi ile kademeli olarak 5 milyon litre akaryakıt AFAD’a ücretsiz olarak sunuluyor.
Ulusal ve uluslararası uçak yardımlarının kesintisiz devam edebilmesi amacıyla 140 yardım uçağına 1,5 milyon litre yakıt ikmali yapmak üzere Mersin Limanı’nda üç farklı gemiyi görevlendiren Petrol Ofisi Kümelenmesi, Adana ve Gaziantep’teki hava ikmal merkezleriyle, Bölgede uçak trafiği. Sorunsuz ilerlemesi için 24 saat çalışır.
Tüpraş ayrıca bölgede başta Osmaniye, Gaziantep, Hatay, Malatya ve Kahramanmaraş olmak üzere iş makineleri, ambulans, itfaiye, arama kurtarma ekiplerinin aydınlatma ihtiyaçları ile depremzedelerin ısınma ihtiyaçları için AFAD’a uygun olarak yakıt takviyesi yapmaktadır. depremlerin etkilendiği yerler.
Tüpraş arama kurtarma ekipleri ile arama kurtarma ve enkaz kaldırma faaliyetlerinde ihtiyaç duyulan iş makineleri, vinçler ve çeşitli ekipmanlar da bölgeye sevk edildi.
Şirket çalışanlarının acil ihtiyaçlar için başlattığı seferberlik kapsamında toplanan malzemeler de AFAD’a uygun olarak deprem bölgelerine ulaştırılıyor.
Tüm bunlara ek olarak şirket, AFAD aracılığıyla bölgeye depremzedelerin ve gönüllülerin kullanımı için barınma malzemeleri ve temel ihtiyaç malzemeleri de gönderiyor.
Bir diğer enerji şirketi Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ ise anılan bölgelere kullanılmak üzere hafriyat makinesi, kamyon, akaryakıt tankeri, arazi aracı ve arama kurtarma ekipleri sevk etti.
Deprem felaketinin ilk anlarından itibaren kesintisiz akaryakıt ikmali için seferber olduklarını açıklayan Aytemiz, kamu kurumlarıyla koordineli olarak ısınma ve aydınlatma gibi ihtiyaçlar için de akaryakıt ikmaline öncelik veriyor ve ihtiyaç listelerini yakından takip ediyor.
BOTAŞ deprem bölgesinde
Boru Sınırları ve Petrol Taşımacılığı AŞ (BOTAŞ), arama kurtarma ekipleri ve iş makineleriyle deprem bölgesindeki çalışmalarını sürdürüyor.
Şirket, bakım onarım için 350, arama kurtarma için 200, Kriz Merkezi’nde 145 personel, 117 araç ve iş makinesi ile hizmet verdiğini açıkladı.
Battaniye, kışlık giysi, çadır, ısıtıcı, su ve temizlik malzemesi gibi yardımlarda bulunan BOTAŞ, deprem bölgesinde 10 farklı noktada günde 3 öğün yemek veriyor.
BOTAŞ International “Türkiye Tek Yürek Kampanyası Ortak Yayını” için 100 milyon TL bağışta bulundu. Aynı programda Güç Piyasaları İşletme AŞ de 10 milyon liralık bağışla katkıda bulundu.
Bölgedeki elektrik dağıtım şirketleri sahada seferber oldu
Dicle Elektrik, faaliyet gösterdiği Diyarbakır ve Şanlıurfa başta olmak üzere arama kurtarma faaliyetleri kapsamına mesleki eğitim almış ekiplerini de dahil etti. Şirket, insan gücü takviyesinin yanı sıra jeneratör ve vinç gibi ekipman desteği için de tedarik çalışmalarına devam ediyor.
Diyarbakır ve Şanlıurfa’daki merkezlerini depremzedelerin hizmetine açan ve 3 bini aşkın vatandaşa 24 saat konaklama ve sıcak yemek sağlayan şirket, Kahramanmaraş’ta bir haftalık gıda ihtiyacını karşıladı.
Bölgenin ihtiyacı olan battaniye, ısıtıcı, çadır gibi temel yaşam ekipmanlarının temini ve dağıtımı için de çalışmalar yürüten Dicle Elektrik, ilk etapta 30’un üzerinde afetlerde kullanılabilecek çadırı deprem bölgesine gönderdi. ilk yer
Dicle Elektrik, dağıtım sahasının yanı sıra depremden etkilenen illerdeki AFAD ve Kızılay çadırlarına da enerji sağlıyor. Bu kapsamda Adıyaman’da kurulan çadırların elektriğini sağlamak için çalışan Dicle Elektrik ekipleri, başta Kahramanmaraş olmak üzere yardıma gittikleri tüm illerde bakım onarım çalışmalarına katkı sağlıyor.
Şirketin 25 kişilik arama kurtarma ekibi, AFAD’a uygun olarak Diyarbakır’daki arama kurtarma çalışmalarına katılırken, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay’da 100 çalışanı gönüllülük esasına göre yardım faaliyetlerine katılıyor.
Bölgede faaliyet gösteren elektrik dağıtım şirketlerinden Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ (Toroslar EDAŞ), Başşehir EDAŞ, Ayedaş, müteahhitler ile birlikte toplam 2073 saha çalışanı ve yüzlerce araçla bölgede onarım faaliyetlerinin yürütüldüğünü açıkladı. ve diğer dağıtım şirketlerinin takviye grupları.
Bunlara ek olarak yakıt ikmali Toroslar EDAŞ tarafından yapılan toplam 1716 adet jeneratör ile şebekeden beslenemeyen yerlere elektrik verilmekte, arama kurtarma çalışmaları gece saatlerinde güçlendirilmektedir.
Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş. (Fırat EDAŞ), hizmet bölgesinde yer alan ve depremden etkilenen Malatya’da 212 ekip, 517 çalışan ve 149 araçla çalışmalarına devam ettiğini açıkladı. Fırat EDAŞ 110 çadıra jeneratör desteği, 984 çadıra şebekeden enerji desteği sağlarken, arama kurtarma ve yardım dağıtımına da ekipler destek veriyor.
SOCAR Türkiye’den 55 milyon TL’lik bağış fonu
SOCAR Türkiye ise depremlerden etkilenen vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için 55 milyon liralık bağış fonu oluşturduklarını açıkladı.
AFAD’a 6,4 milyon liralık temel ihtiyaç malzemesi ulaştıran şirket, 3,5 milyon liralık nakdi bağışta bulundu. AHBAP Derneği’ne 2 milyon TL nakdi bağışta bulundu.
SOCAR Türkiye, “Türkiye Tek Yürek Kampanyası Ortak Yayını”na 3,5 milyon TL bağışta bulundu.
Göç İdaresi Müdürlüğü başkanlığında bölgeye gönderilmek üzere 500 bin lira bedelle ekipman temin eden SOCAR Türkiye, polis ve jandarmaya gönderilmek üzere Aliağa İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne 500 bin lira gıda desteği sağladı. Ekipler deprem bölgelerinde
Şirket ayrıca Enerji Ticaret Derneği’nin konteyner tedariki için 5 bin dolar, Aliağa Kaymakamlığının akaryakıt tankeri için 30 bin litre mazot bağışında bulundu.
SOCAR Türkiye Gönüllüleri olarak şirket çalışanlarının katılımıyla başlatılan yardım kampanyası kapsamında 8 Şubat prestijiyle başta AHBAP Derneği ve AFAD olmak üzere 1 milyon TL’yi aşkın bağış yapıldı.
Kahramanmaraş’ta yürütülen arama kurtarma çalışmalarına şirketin Bursagaz arama kurtarma grubu BURAK da katıldı.
Kayseri’den temel ihtiyaç malzemeleriyle dolu 90 kişilik 2 otobüs ve 15 kişilik 3 otobüs takviye için deprem bölgesine gönderildi.
SOCAR Türkiye ayrıca Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’daki Hazar akaryakıt istasyonlarından AFAD ve diğer kuruluşların tüm ambulans, itfaiye, arama kurtarma araçlarına ücretsiz benzin ve mazot sağlıyor.
SOCAR Türkiye’nin kümelenme şirketi Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ile Hatay’da 10 gün boyunca günde iki kez 3 bin kişiye sıcak yemek ikramı yapılırken, deprem bölgesine 2 bin soğuk gıda paketi ulaştırıldı.
TANAP üzerinden bölgeye günde 5 bin ekmek gönderilirken, Adıyaman Devlet Hastanesi’ne 2 bin çocuk ve yetişkin battaniyesi, Kahramanmaraş’a 3 bin soğuk gıda malzemesi gönderildi.
Depremden etkilenen 7 ile düzenli olarak birer tır, Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman’a ikişer tır sevkiyatı yapan TANAP, Kahramanmaraş ve Hatay’a da 1500 adet ilacın ulaştırılmasını sağladı.
Ayrıca Aliağa Petkimspor ile Yukatel Merkezefendi Belediyesi arasında oynanan basketbol karşılaşmasının geliri de AFAD’a bağışlandı.
SOCAR Terminali, deprem bölgesine yardım amaçlı gönderilecek uluslararası standartlara uygun konteynerlerin boşaltılması, gemiye yüklenmesi, kara sevkiyatı için araçlara yüklenmesi ve konteynerlerin limanda stoklanması kapsamında ücretsiz hizmet verecek. alan.
Akkuyu Nuclear ve Lukoil’den Destek
Akkuyu Nükleer Santrali projesinde yer alan firmalar da bu yardım seferberliğine katıldı.
Proje çalışanı ve bölge sakinleri tarafından etkilenen bölgelere gönderilmek üzere toplanan yaklaşık 4 ton temel ihtiyaç malzemesi bölge yetkililerine teslim edildi.
Santralin yapımında çalışan firmalar bölgeye 200’den fazla personel ve yaklaşık 80 adet vinç, kamyon ve traktör gibi ekipman gönderdi. Hekimlerin Adana havalimanına ulaşımı için de 60’tan fazla otobüs sağlandı.
Rus petrol şirketi Lukoil, depremzedelere yardım için AFAD’a 10 milyon lira bağışladı.
Şirket daha önce AFAD ile koordineli olarak 100 bin litre akaryakıtın özellikle iş makinelerinin kullanımı için AFAD’ın yönlendirdiği ihtiyaç noktalarına ücretsiz olarak sevk edildiğini duyurmuştu.
Şirket, depremzedelerin öncelikli ihtiyaçlarının karşılanması konusunda da AFAD ve yerel yönetimlerle birlikte çalışmalarını sürdürüyor.
Enerji derneklerinden destek
Enerji branşında faaliyet gösteren Güç Yatırımcıları Derneği (GÜYAD), Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Şubesi ve Güneş Enerjisi Derneği tarafından 10 Şubat’ta başlatılan “Güneşte Birleşelim – Deprem Bölgesine Enerji Desteği” kampanyasına da katıldığını duyurdu. Sanayiciler ve Sanayici Derneği.
Deprem bölgelerindeki konteyner, çadır gibi yerlerin aydınlatma ve telefon şarj ihtiyaçlarının karşılanması için şebekeden bağımsız Paket Güç Sistemlerinin oluşturulacağı kampanyaya ek olarak bölgeye sevk edilen 30 kilovatsaat paneller de yetkililere teslim edilecek. güç gereksinimini karşılamak için.
Depremden en çok etkilenen şehirlerden biri olan Hatay’a ilk günden itibaren malzeme ve iş makinesi desteği veren GÜYAD, iş birliği ile her öğünde 1200 kişiye yemek ulaştırıyor.