Yaşam

Tarihin En Kötü İşi! Kralların tuvaletlerini sağlamak için insanlar görevlendirildi!

Ortaçağ’da kralların tuvalet ihtiyaçlarını karşılamak için bekçi tuttuklarını biliyor muydunuz? Tabure seyisliği adı verilen bu mesleği genellikle dükler ve düşesler yapar ve hükümdarlarının tuvalet, temizlik ve bağırsak hareketlerinden onlar sorumluydu. Gelin bu ilginç mesleğe hep birlikte daha yakından bakalım…

Kaynak:https://www.messynessychic.com/2023/0…

Öncelikle bu meslek VII. Henry döneminde ortaya çıktığını belirtmek isteriz.

Tudor Hanedanlığını yöneten ilk kral olan VII. Henry’nin ilginç bir tuvalet anlayışı vardı. Dükler ve düşesler tuvalet ihtiyaçlarını karşılamak için sabahtan akşama kadar hükümdarların yanında olmak zorundaydılar ve geldiklerinde tuvalet ihtiyaçlarını gideriyorlardı. Hükümdarlarla bu kadar yakın ve zaman geçiren dükler ve düşesler de onların sırdaşı olmaya başlıyordu.

Kumaştan yapılan ve üzerlerine delik açılan bu koltuklar hükümdarın gittiği her yere götürülürdü.

Aynı zamanda su, havlu ve bulaşık tası ile taşınan bu koltuklar oldukça ağırdı. Hükümdarlarla bu kadar vakit geçiren dük ve düşeslerin şanslı olduğunu söylemeliyiz. Çünkü sırlarını istedikleri zaman yöneticileriyle paylaşabiliyorlardı. Aynı zamanda kral, görevlendirdiği şahıslardan nasihat alıyor ve onların da kendi sırlarını anlattıkları söyleniyordu.

Osterley’den Hugh Denys, VII. Henry’nin ilk tuvalet bekçisi olduğu biliniyor.

Böyle bir mesleği yapmanın hem artıları hem de eksileri olduğunu söylemeliyiz. Böyle bir misyon için hükümdara olan yakınlığınız ve erdeminiz bir yandan midenizi bulandıracaktır. Bunun yanı sıra bu görevlilerin sadece cetvelin klozet kapağını mı taşıdıkları yoksa altını da mı temizledikleri çok tartışıldı.

Aynı zamanda “kralın özel odası” adı verilen bu odada koltuklar bulunmaktaydı.

Bu işle görevlendirilen dük ve düşeslerin ulaşabilecekleri en yüksek rütbeydi. Düşünüldüğünde çok iğrenç bir meslek gibi görünse de hükümdarın ülkeyi etkin bir şekilde yönetebilmesi için sağlıklı olması değerliydi. Dolayısıyla o zamanlar normal karşılanıyordu ve insanlar bu görevi üstlenmek için sıraya giriyordu.

Kraliçelerin de kendi özel tuvalet arkadaşları olduğunu biliyor muydunuz?

Tudor döneminde hükümdarların tuvalet ihtiyaçları karşılanırken, kraliçelerin de tuvalet ihtiyaçları karşılanıyordu. Kadın dük ve düşeslerle diledikleri gibi sohbet ederek ve dışkılamalarına yardım ederek tuvalette vakit geçirdiler. Özel odaları ve tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanmış ‘özel odaları’ vardı.

“Sabırlı derviş amacına ulaştı”

Son derece istenmeyen bir görev olsa da zaman ilerledikçe dük ve düşeslerin yüksek mevkilere çıkabileceğinden bahsetmiştik. Bu görevi yerine getiren kişiler kraliyet aileleri gibi yaşadılar, giyindiler ve yemek yediler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu