Samsun’da manda ırkının süt ve et verimini artırmak için suni tohumlama yapılmaktadır.
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan “Et ve Kombine Irkların Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında manda ırkının süt ve et veriminin artırılması amacıyla Samsun’da suni tohumlama yapılıyor. 2020’de
Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, manda üretimi ile öne çıkan Bafra ilçesinde üreticileri ziyaret etti.
Suni tohumlama ile dünyaya gelen mandalara küpe takan Sağlam, “Et ve Karma Irkların Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında 2020 yılında mandalarda suni tohumlama uygulama projesine başladıklarını söyledi.
Samsun’da görev yapan 9 ücretsiz veterinerin suni tohumlama yaptığını belirten Sağlam, “Projede kullanılan bin doz sperma Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi’nden temin edildi. Proje ile daha sağlıklı ve kaliteli genler elde edildi. manda yetiştiriciliğinde elde edilen bu hayvanlar et ve süt üretimi açısından önemli sonuçlar vermiştir.Sonuçlar da ortaya çıkmaya başlamıştır.” dedim.
2020-2022 döneminde proje kapsamında 530 mandanın suni tohumlama yapıldığını kaydeden Sağlam, geçen yıl proje bütçesinden 725 doz İtalyan manda sperması çekildiğini söyledi.
Hayvancılık destekleri kapsamında suni tohumlama yoluyla dünyaya gelen mandalinalara 500 lira ilave destek verildiğini vurgulayan, “Dişi mandalara 500 lira, şecereye kayıtlı dişi mandalara 300 lira, 4 aylık ve üzeri malaklara 500 lira destek veriliyor. Sağlam, aşılarını yaptırmak şartıyla daha yaşlı, kütüğüne kayıtlı olanlara ise 500 lira ek ödeme yapılacak” dedi. Hayvan başına 300 TL destek ödemesi yapılacak. dedi.