Ekonomi

DSİ Hatay’da 1 milyon 400 bin ton moloz taşıdı

Hatay şehir merkezi ve ilçelerinde enkaz kaldırma ve ağır hasarlı binaların yıkım çalışmaları sürüyor.

Depremin ilk gününden itibaren yoğun mesai harcayan DSİ ekipleri, Hatay’daki çalışmalara da 1100 iş makinesi ve 1500 personelle destek verdi.

Enkazın kaldırılması ve yaraların bir an önce sarılması için çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdüren ekipler, enkazın molozlarını çöplük alanına taşıyor.

Sulama ve içme suyu konusunda da çalışma yapan ekipler, Hatay’ın farklı noktalarında daha önce açılan ancak deprem nedeniyle kullanılamaz hale gelen içme suyu kuyularını onararak yeniden devreye aldı.

Eş zamanlı olarak çalışmaların gece gündüz devam ettiği Antakya, Reyhanlı, Kırıkhan ve İskenderun’da açılan sondaj kuyuları ile başta çadır ve konteyner kentlerde yaşayanlar olmak üzere bölge halkının içme suyu ihtiyacı karşılanmaya çalışıldı.

“10-15 gün içinde sulama sistemlerimizin tamamına yakınını yedekleyeceğiz”

DSİ 6. Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe, bugüne kadar 582 binanın enkazının kaldırıldığını, bunun da 1 milyon 400 bin ton ağırlığa ve 67 bin tır seferine denk geldiğini söyledi.

DSİ Genel Müdürlüğü’nün deprem öncesi yeni aldığı makine parkı ile 11 ilde enkaz kaldırma çalışmalarında aktif rol oynadığını belirten Gökçe, “Yarını bugünden daha iyi yapmak için elimizden geleni yapıyoruz. Yarın bugünden daha iyi olacak. Devletimizin tüm kurumlarıyla buradayız. Elimizden geleni yapıyoruz, milletimizin yanındayız.” dedi.

Enkaz kaldırma çalışmalarında 1 milyon 900 bin litre akaryakıt tüketildiğine dikkat çeken Gökçe, şunları kaydetti:

“Deprem sonrası hayatın normale dönmeye başlamasıyla birlikte ana misyonlarımızda önemli çalışmalar yapıyoruz. Konutlar için hasar gören ve yıkılan sulama tesislerimiz oldu. Bunlar için de çaba harcıyoruz. Yarseli ve Samandağ sulamalarında ise Hassa, Kırıkhan, Altınözü, “Çok yol kat ettik. Sulama sistemleri konusunda çok yol kat ettik. 200.000 dönümlük bir alan yok oldu. 10-15 gün içinde sulama sistemlerimizde oluşan yapısal hasarın neredeyse tamamını eski haline getirmiş olacağız.”

DSİ’nin deprem boyunca devletin diğer tüm kurumlarıyla uygun bir iş birliği içinde olduğuna işaret eden Gökçe, 24 saat görev ve bilinçle altyapı çalışmalarından konteyner veya çadır kentlerin kurulmasına ve hatta defin yerlerinin hazırlanmasında görev aldıklarını sözlerine ekledi. .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu