21 Saatlik Zaman Farkı Olan İki Komşu Ada’nın Soğuk Savaş’tan kalma hikayesi
Ara meridyenler zaman farkına neden olur veya kısaca Mesafe arttıkça zaman farkının arttığını hepimiz biliyoruz.Öyle ki yurt dışında biriyle görüşmek istediğimizde saat farkına göre görüşme ayarlıyor, borsa işlemlerini Amerika ve Asya saatine göre yapıyoruz.
Peki sadece birbirimize 3.8 km uzaklıktaki bu iki ada nasıl 21 saatlik bir fark yaşayabilir?
Bu iki adanın ortasındaki saat farkı, “tarih değiştirme çizgisi” adı verilen bir meridyenden kaynaklanmaktadır.
Bu hat Başlangıç meridyeninin 180° doğusu veya batısı . Meridyeni yaklaşık 180° takip eder, ancak önce Bering Boğazı boyunca doğuda, ardından Aleut Adaları ve Alaska’yı içerecek şekilde batıda ve ekvatorun güneyinde tekrar doğuda olmak üzere Sibirya’yı bölmemek için doğru bir şekilde sapar, böylece bazı ada kümeleri aynı günde olur. Yeni Zelanda olarak. .
Bu hattın doğu tarafında batı meridyenleri, batı tarafında ise doğu meridyenleri bulunur.
Öyleyse Doğu meridyenlerinin olduğu batıda bir gün ileride, batı meridyenlerinin olduğu doğuda ise bir gün geridedir.
Örneğin, 14 Temmuz Cuma günü doğu yarım küreden batı yarım küreye geçerseniz, tarih ve gün bir gün geriye 13 Temmuz Perşembe olarak alınır. Batı yarım küreden doğu yarım küreye geçerseniz, tarih ve gün ileri alınır.
Diomede Adaları, Alaska ve Sibirya arasında yer almaktadır.
Pasifik Okyanusu’ndaki Diomede Adaları en kuzeydeki adalardır . Kuzeyde Çukçi Denizi, güneyde Bering Denizi bulunur.
Büyük ve Küçük Diomede Adaları olarak adlandırılan bu iki adadan biri Rusya ile, obur olan ise Amerika ile akrabadır.
Büyük Diomede, Rusya’da İnaliq,Nunarbuk veya Ratmanov Adası olarak da bilinir Küçük Diomede, Amerika’da Krusenstern Adası olarak bilinir.
Bering Boğazı’na ulaşan ilk kişi Rus kaşif Semyon Dezhnev’di. Yerlilerinin kemik dudak süslemeli iki adası olduğunu, ancak bu adanın hangi adalar olduğunu bilmediğini bildirdi. Danimarkalı denizci Vitus Bering, Diomedes’in anıldığı gün olan 16 Ağustos 1728’de Diomede Adaları’nı keşfetti ve bu nedenle adalara Yunan St. Diomedes’in adını verdi.
Kışın bu iki adanın ortasını bir buz köprüsü kaplar; Böylece Amerika ile Rusya arasında teorik olarak yürümek mümkün ancak bu iki ada arasında seyahat etmek yasal olarak yasak.
Amerika ve Rusya’nın ortasında kalan Alaska sorununu sona erdiren 1867 Anlaşması, iki ülke arasındaki sonu belirlemek için bu adaları kullandı.
Soğuk Savaş sırasında bu sınır, Amerika ile Sovyetler Birliği arasındaki sınırı oluşturdu ve “Buz Perdesi” olarak anıldı.
1995 yazında, İngiliz televizyon oyuncusu ve belgesel sunucusu Michael Palin, BBC dizisi Full Circle’ın bir parçası olarak Little Diomede Adası’nı ve 18 ülkeyi kapsayan Pasifik Kıyılarında saat yönünün tersine bir yürüyüşe çıktı.
Sekiz aylık yolculuğunun sonunda Küçük Diomede adasına tekrar ayak basmayı düşündü ama Deniz dalgalı olduğu için bunu yapamadı.
Büyük Diomede Adası, Uluslararası Tarih Çizgisi’nden önce Dünya’nın en doğusundaki kara kütlesiydi ve yerel saati kullandığı için yeni yıla giren ilk kara kütlesiydi.
Ancak yerel saat kullanıldığında doğu Rusya ve Yeni Zelanda’daki geniş bir alan da aynı saat dilimini paylaşır. Yeni Zelanda’da da Aralık sonunda yaz saati uygulaması vardır, ancak Rusya’da yoktur. Bu, Uluslararası Tarih Çizgisinin Kiribati’nin doğusuna taşındığı ve 1995’te, o ülkenin en doğudaki saat diliminin artık dünyanın en eski saat dilimi olması tartışma yarattı.
1948’de orada bir askeri üs kurulduktan sonra, Sovyet hükümeti Büyük Diomede Adası’nın yerli halkını anakara Rusya’ya yerleştirdi.
Büyük adada artık sadece askeri birlikler yaşıyor.Küçük Diomede’nin 170 kişilik bir nüfusu vardı ve 2010 nüfus sayımında 115’e düştü, adanın tamamı Diomede şehrini içermesine rağmen, adanın tamamı adanın batı tarafındaki köy alanında.
Bu köyde bir okul, bir postane ve bir dükkan var. Bazı ada sakinleri fildişi oymalarıyla ünlüdür. Hava kuralları izin verdiğinde ada Amerika Temel Hava Hizmetinin bir parçası olarak. ticari hava teması devam ediyor.